top of page
Αναζήτηση

Μήπως κακοποιείς συναισθηματικά τον εαυτό σου?

  • zzcounseling
  • 18 Μαΐ 2016
  • διαβάστηκε 3 λεπτά

Πολύ συχνά βρίσκουμε ιστορίες σε περιοδικά, εφημερίδες και ταινίες που αφορούν περιπτώσεις συναισθηματικής κακοποίησης , αλλά σχεδόν ποτέ δεν αναγνωρίζουμε το πόσο συχνά πληγώνουμε συναισθηματικά τον ίδιο μας τον εαυτό.

Είναι εύκολο να αντιληφθούμε πώς οι σύντροφοι σε μια ρομαντική σχέση φέρονται άσχημα ο ένας τον άλλο. Μπορούμε να ακούσουμε τις βρισιές τους και να είμαστε μάρτυρες της απαράδεκτης συμπεριφοράς τους, αλλά τι στα αλήθεια συμβαίνει όταν η υποτιμητική συζήτηση, το ρεζίλεμα και η απειλή συμβαίνουν μέσα στο ίδιο το κεφάλι μας κι αφορούν τον εαυτό μας;

Σε αυτή την περίπτωση, η επίθεση είναι συνεχής κι επίμονη. Επιπλέον, επειδή είμαστε φτιαγμένοι να επιζητούμε την επιβεβαίωση ότι είμαστε σωστοί σύμφωνα με την "αρχή της επιβεβαίωσης" που σύμφωνα με την Ψυχολογία ανήκει στις θεμελιώδης ανθρώπινες τάσεις αλλά και καθώς αυτό που ο Δρ Robert Cialdini αποκαλεί «συνέπεια» στο βιβλίο του μας επηρεάζει, συχνά δημιουργούμε ασυνείδητες εξωτερικές συμπεριφορές στους γύρω μας, που αντηχούν και «επιβεβαιώνουν» την εσωτερική κακοποίηση μας. Χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε συνειδητά, προκαλούμε τους γύρω μας να φερθούν με τρόπο που θα επικυρώνει την κακοποιητική για τον εαυτό σκέψη μας.

Με άλλα λόγια, αν πληγώνουμε συναισθηματικά τον εαυτό μας, θα υποκινήσουμε και θα ενθαρρύνουμε κακοποιητικές συμπεριφορές από τους άλλους.

Τα παρακάτω είναι κάποια από τα μηνύματα που μπορεί να ακούτε μέσα στο κεφάλι σας, αλλά και κάποιες λύσεις έτσι ώστε να μπορέσετε​ να απελευθερώσετε τον εαυτό σας πριν γίνει μεγαλύτερη ζημιά.

"Δεν είμαι άξιος της αγάπης. Κανείς, ακόμα κι ο τελευταίος άνθρωπος στη γη, δεν θα με θέλει.

"Γιατί θα πρέπει να εκφράζω τις ανάγκες μου; Απλά χρειάζομαι αγάπη. "

"Κάνω σαν μωρό. Είμαι πάρα πολύ ευαίσθητη. Πρέπει να σκληρύνω. "

"Αν ξοδεύω χρήματα για τον εαυτό μου, θα θυμώσει ο σύντροφος / η μητέρα / ο πατέρας μου, γι 'αυτό καλύτερα να μην το κάνω."

"Δεν έχω το δικαίωμα να ονειρεύομαι. Ποιον κοροϊδεύω; Δεν πρόκειται να πετύχω τίποτα έτσι κι αλλιώς. "

"Το σώμα μου είναι απαίσιο. Δεν είμαι σέξι. Κανείς δεν θα με θέλει. "

"Καλύτερα να μην είχα πει τίποτα, γιατί δεν θέλω να προσβάλω κανέναν. Ποτέ."

"Είμαι ηλίθιος. Πανύβλακας. Θεόχαζος. Άμυαλος".

"Τα συναισθήματά μου δεν έχουν καμία σημασία. Αυτά είναι για τα μικρά παιδάκια. "

"Λοιπόν τι πρόβλημα υπάρχει που παραδέχομαι ότι είμαι ηλίθιος κι ανάξιος; Αυτός είμαι. Και είμαι ειλικρινής".

"Γιατί πρέπει να εκφράσω τη γνώμη μου; Είμαι ηλίθιος. Δεν ξέρω τίποτα. "

"Δεν έχω κανένα δικαίωμα να αναζητήσω νέους φίλους. Δεν θα αρέσω σε κανέναν έτσι κι αλλιώς. "

"Είμαι λάθος. Συνήθως είμαι λάθος. Καλύτερα να κρατήσω τη γνώμη μου για τον εαυτό μου. "

"Εγώ φταίω που ο άλλος είναι δυστυχισμένος."

"Δεν έχω το δικαίωμα ..."

"Πολύ ωραία! Άνοιξα​ το στόμα μου και έγινα ρεζίλι. Μακάρι να κρατούσα το στόμα μου κλειστό. "

"Τα επιτεύγματα μου; Μπα. Δεν είναι τίποτα. Δεν είναι καθόλου εντυπωσιακά. "

"Δεν αξίζω τη συμπόνια. Εγώ το προκάλεσα στον εαυτό μου. Ηλίθιε! Ηλίθιε! Ηλίθιε!"

"Δεν ξέρω ποιο είναι το ελάττωμά μου, αλλά αυτό είναι δικό μου λάθος."

Το πρώτο βήμα για όποιον κάνει κάποιες από τις παραπάνω σκέψεις, είναι να αναγνωρίσει τα μοτίβα που επαναλαμβάνονται και να ακούσει τα άσχημα λόγια που λέει στον εαυτό του. Είτε προέρχεται από κάποιον άλλο είτε από τον ίδιο σας τον εαυτό, αν έχετε την τάση να τα ελαχιστοποιείτε, να τα αρνείστε, ή να τα κρύβετε, θα είναι ένα τρομακτικό και δύσκολο πρώτο βήμα. Συνήθως, είναι πιο εύκολο να εντοπιστεί μια εξωτερική συναισθηματική κακοποίηση. Εκεί, τα πάντα είναι φανερά κι ανοιχτά. Και στις δύο όμως περιπτώσεις, το άγχος που συνοδεύει αυτές τις σκέψεις, θα προκαλέσει ασθένεια, εθισμό, ή κατάθλιψη.

Άραγε μπορείτε να κάνετε εσωτερικές αλλαγές, όταν δείτε τη ζημιά που προκαλείτε τόσο τον εαυτό σας, όσο και στους ανθρώπους γύρω σας;

Και βέβαια. Αλλά κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει, μόνο αν επιθυμείτε πραγματικά την αλλαγή. Θα πρέπει να είστε αρκετά γενναίοι για να αναγνωρίσετε την επαναλαμβανόμενη εσωτερική κακοποιητική στάση σας και να μετατρέψετε τις αρνητικές σκέψεις σας σε θετικές.

Ακούγεται εύκολο; Δεν είναι.

Οι συνήθειες χρειάζονται συντονισμένη προσπάθεια για να αλλάξουν. Όταν πληγώνετε συναισθηματικά τον εαυτό σας, νιώθετε μια πραγματική αίσθηση δύναμης. Η κακοποιητική φωνή σας, κατά μία έννοια, ελλοχεύει μέσα σας και απομακρύνεται όταν εξωτερικεύσετε τις υποτιθέμενες αδυναμίες σας.

΄Όταν μάθετε να αποδέχεστε και να ξεπερνάτε επιτυχώς τις κάθε είδους προκλήσεις με ένα ρεαλιστικό τρόπο και όχι με έναν κακοποιητικό, όχι μόνο θα νιώσετε θεραπευμένοι και υγιείς, αλλά θα ενσωματώσετε τα διάσπαρτα κομμάτια σας σε ένα σύνολο. Αυτό το κέρδος αξίζει όλη την προσπάθεια σας.

ΠΗΓΗ: http://psychcentral.com/blog/archives/2016/04/25/19-ways-you-are-emotionally-abusing-yourself/


 
 
 

Comments


  • Facebook B&W
  • Twitter B&W
  • Instagram B&W
 RECENT POSTS: 
 SEARCH BY TAGS: 
bottom of page