Ψυχίατρο, Ψυχολόγο ή Σύμβουλο/Ψυχοθεραπευτή? Ιδού η απορία.
- ΖΖ
- 22 Φεβ 2015
- διαβάστηκε 2 λεπτά

Κάποια στιγμή, μπορεί να αποφασίσουμε ότι θέλουμε να ξεκινήσουμε ψυχοθεραπεία και τότε προκύπτει το ερώτημα. Ποιόν να επισκεφθούμε, ψυχίατρο μήπως ψυχολόγο και τι διαφορά έχει από αυτούς ο σύμβουλος ψυχικής υγείας ή ο ψυχοθεραπευτής.
Μύθος: Μόνο οι ψυχίατροι μπορούν να παρέχουν Συμβουλευτική/Ψυχοθεραπεία.
Μύθος: Μόνο οι ψυχολόγοι μπορούν να παρέχουν Συμβουλευτική/Ψυχοθεραπεία.
Και οι δύο αυτές επαγγελματικές ομάδες μπορούν βεβαίως να παρέχουν Συμβουλευτική/Ψυχοθεραπεία, εφόσον οι επαγγελματίες είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι (και πολλοί από αυτούς δεν είναι), όμως το ίδιο συμβαίνει και με τους εκπαιδευμένους Συμβούλους/Ψυχοθεραπευτές που μπορεί να μην έχουν ανάλογο επαγγελματικό υπόβαθρο, έχουν όμως την κατάλληλη εκπαίδευση.
Οι ψυχίατροι είναι βεβαίως ιατροί με ειδίκευση στην Ψυχιατρική και συνήθως περιορίζουν την θεραπεία μετά την διάγνωση, όπως οι περισσότεροι ιατροί και των υπόλοιπων ειδικοτήτων, στην συνταγογράφηση κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν πάρει επιπλέον κάποια εκπαίδευση στη Συμβουλευτική/Ψυχοθεραπεία. Δυστυχώς όμως, σπάνια έχουν τον χρόνο να παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες κατά την ώρα που βλέπουν κάποιο περιστατικό.
Οι ψυχολογοι απο την άλλη, εργάζονται σε πολλούς τομείς όπως π.χ. στην εκπαίδευση, στην έρευνα, στην εγκληματολογία κ.λ.π. Μερικοί από αυτούς εκπαιδεύονται στην Κλινική Ψυχολογία ή στον τομέα των Μαθησιακών Δυσκολιών. Κάποιοι πάλι, εκπαιδεύονται ως Σύμβουλοι/Ψυχολόγοι στις "ομιλούσες θεραπείες" και κάνουν την ίδια δουλειά με τους Συμβούλους/Ψυχοθεραπευτές.
Οι περισσότεροι άνθρωποι πάντως, που περιγράφουν τον εαυτό τους ως Συμβούλοι/Ψυχοθεραπευτές, δεν προέρχονται από αυτά τα επαγγελματικά υπόβαθρα. Εκπαιδεύονται από την αρχή στο επάγγελμα του Συμβούλου/Ψυχοθεραπευτή. Μπορεί να είχαν άλλες καριέρες στο παρελθόν αλλά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αυτή τώρα έχει γίνει ή κύρια απασχόλησή τους και η κύρια καριέρα τους.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Οι Ψυχίατροι ή και οι Ψυχολογοι πιθανόν να μην έχουν εκπαιδευτεί στην Συμβουλευτική/Ψυχοθεραπεία και να μην μπορούν να παρέχουν τις "ομιλούσες θεραπείες" στους πελάτες τους, ενώ οι ειδικευμένοι Σύμβουλοι/Ψυχοθεραπευτές σε κάθε περίπτωση κι ανάλογα με το επίπεδο, το χρονικό διάστημα και το βάθος της εκπαίδευσής τους είναι σε θέση να παρέχουν ικανοποιητικές υπηρεσίες.
Comments