Οι 3 μύθοι για την ευτυχία
- zzcounseling
- 16 Μαρ 2016
- διαβάστηκε 3 λεπτά

Οι πιο δημοφιλείς απόψεις για την ευτυχία θα μπορούσαν, εφόσον τις πιστεύετε και τις ενστερνίζεστε, να σας κάνουν πολύ δυστυχισμένους. Και ορίστε γιατί.
1ος μύθος: Η ευτυχία είναι η πιο φυσιολογική κατάσταση για έναν άνθρωπο
Αυτή η θεωρία υποστηρίζει ότι ένας άνθρωπος εφόσον έχει λύσει τις βασικές του ανάγκες δλδ την εξεύρεση τροφής και νερού και επιπλέον έχει δεσμούς και σχέσεις με άλλους ανθρώπους, δεν μπορεί παρά..να είναι ευτυχισμένος. Αυτός ο μύθος βέβαια αναπαράγεται διαρκώς στις ταινίες και σειρές στην τηλεόραση, βιβλία, τραγούδια και γενικά στα κάθε τύπου life style περιοδικά ή άρθρα στο ιντερνέτ.
Η αλήθεια είναι ότι η ¨φυσιολογική¨ κατάσταση του ανθρώπου, περιλαμβάνει μια ροή πολλών και διαφορετικών συναισθημάτων. Θυμός, λύπη, έκπληξη, απέχθεια, φόβος αλλά και χαρά, διαδέχονται το ένα το άλλο κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Τα συναισθήματά μας αλλάζουν συνεχώς όπως περίπου κι ο καιρός. Σίγουρα σε κάποιες περιοχές της γής επικρατούν καλές κλιματολογικές συνθήκες αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εναλλαγές. Δεν αναμένεται αδιάκοπη ηλιοφάνεια ακόμη και στις πιο εύκρατες περιοχές. Θα υπάρχουν οι βροχερές μέρες αλλά και η παγωμένες του χειμώνα. Το ίδιο ισχύει και για τα συναισθήματα. Η χαρά δεν μπορεί να είναι μια μόνιμη κατάσταση.
2ος μύθος: Ευτυχία σημαίνει να αισθάνομαι μόνο χαρά.
Στα περισσότερα λεξικά, η ευτυχία έχει ως συνώνυμο την ευχαρίστηση και τη χαρά. Αν λοιπόν αυτή την ιδέα έχετε για την ευτυχία, αναλογιστείτε πόσο μπορεί να διαρκεί ένα ευχάριστο συναίσθημα. Ακόμη και στην πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής σας, όταν πχ. μάθατε ότι επιτύχατε στις πανελλήνιες εξετάσεις, τη μέρα του γάμου σας ή τη μέρα που γεννήσατε το παιδί σας, δεν νιώσατε μόνο το συναίσθημα της χαράς αλλά και της αγωνίας και του φόβου, του θυμού κλπ.
Αν έπρεπε να δώσουμε λοιπόν ένα ορισμό στην ευτυχία, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η κατάσταση που βρίσκεται κάποιος όταν έχει μια γεμάτη νόημα, ικανοποιητική ζωή στην οποία μπορεί κι αισθάνεται όλα τα συναισθήματα. Όμως τα πράγματα που κάνουν τη ζωή μας ωραία και γεμάτη δε μας δίνουν μόνο ωραία συναισθήματα. Σκεφτείτε τις σχέσεις σας με τους ανθρώπους που αγαπάτε και περνάτε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σας. Υπάρχει άραγε μια σχέση στη ζωή σας που να σας δίνει μόνο ευχάριστα συναισθήματα? Βέβαια όταν υπάρχουν καλές σχέσεις με τους αγαπημένους μας, υπάρχουν συναισθήματα αγάπης και χαράς αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν και φάσεις σύγκρουσης με εντάσεις και δυσκολίες. Όταν είσαι γονιός για παράδειγμα, ξέρεις ότι τα παιδιά σου, δίνουν τεράστιο νόημα στη ζωή σου και αίσθημα ικανοποίησης. Υπάρχουν όμως και άλλα συναισθήματα όπως αγωνία κι άγχος, ενοχές, απογοήτευση, θυμός κι οργή. Είναι εκπληκτικό πώς οι άνθρωποι που μας δίνουν τόση πολλή χαρά μπορούν να μας προκαλέσουν την ίδια σχεδόν στιγμή έντονα κι επώδυνα συναισθήματα.
Το ίδιο ισχύει και για οποιοδήποτε ¨σχέδιο ζωής ¨ κάνουμε όπως πχ. η καριέρα μας, η δημιουργία οικογένειας ή έστω η προπόνηση μας στο γυμναστήριο. Όλα αυτά τα ωραία που μας δίνουν νόημα στη ζωή μας, μας δίνουν και πολλά επώδυνα συναισθήματα.
3ος μύθος: Αν δεν είσαι ευτυχισμένος, είσαι άρρωστος.
Η ανθρώπινη φύση και η φυσιολογικότητά της περνάει κατά καιρούς από το μικροσκόπιο των ειδικών και των ερευνητών που διαρκώς την αναλύουν και κατατάσσουν τις ¨προβληματικές¨ της αποκλίσεις σε εγχειρίδια ψυχοπαθολογίας. Αν δεν είσαι ευτυχισμένος είσαι προβληματικός, χρειάζεσαι φάρμακα και θεραπεία για να γίνεις καλά.
Η πραγματικότητα είναι ότι αν δεν είσαι ευτυχισμένος, αν δλδ δεν βρίσκεσαι σε κατάσταση χαράς κι ευφορίας νυχθημερόν, είσαι φυσιολογικότατος. Η ζωή δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Ο καθένας μας αντιμετωπίζει δυσκολίες και σίγουρα δεν υπάρχει κανείς που να βρίσκει την ζωή του εύκολη και να χρειάζεται να προσθέσει λίγη δυσκολία ακόμη.
Η ζωή είναι σκληρή κι απαιτητική και η ευτυχία μας είναι ακριβώς αυτό. Ζούμε για να απολαμβάνουμε την ύπαρξή μας με ότι αυτό συνεπάγεται. Και να βιώνουμε πολλά και διαφορετικά συναισθήματα.
Comments