top of page
Αναζήτηση

Εγκέφαλος υπό κατασκευή: Η Βιολογία του εγκεφάλου των εφήβων.

  • ΖΖ
  • 18 Φεβ 2016
  • διαβάστηκε 2 λεπτά

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος χωρίζεται σε περισσότερα του ενός τμήματα (φλοιούς) και ωριμάζει απ΄το πίσω μέρος προς το εμπρόσθιο. Το τελευταίο τμήμα που ωριμάζει είναι ο προμετωπιαίος φλοιός, αυτός δλδ που ελέγχει την ικανότητα κρίσης και τον αυτοέλεγχο του ατόμου. Η πλήρης ωρίμανσή του γίνεται (κρατηθείτε..) κοντα στα 25 χρόνια! Μέχρι τότε η λήψη λογικών και αυτοκυριαρχικών αποφάσεων είναι πολύ πιο δύσκολη.


Κατά την διάρκεια της εφηβείας ο εγκέφαλος σχηματίζεται από την εισροή ορμονών αλλά και συναισθηματικών εμπειριών. Ο εγκέφαλος ενός εφήβου είναι κατα 80% διαμορφωμένος. Έχει περισσότερες συνάψεις στις περιοχές όπου συμβαίνουν εκτιμήσεις μεγάλου ρίσκου και οδηγούν σε κρίσεις και αποφάσεις. Αυτές οι συνάψεις εξαφανίζονται με τα χρόνια και βελτιώνεται έτσι η λογική σκέψη.


Ο προμετωπιαίος φλοιός είναι επίσης υποσχηματισμένος και χωρίς ισορροπία με το υπόλοιπο συναισθητικό μέρος του εγκεφάλου. Έτσι οι έφηβοι είναι πιο επιρρεπείς στην παράτολμη κι αυθόρμητη συμπεριφορά αλλά και στις λεγόμενες "κακές παρέες".


Οι έφηβοι χρησιμοποιούν λιγότερο τον προμετωπιαίο φλοιό για να "διαβάσουν" τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων.Σε έρευνα που έγινε για να καταγραφούν οι διαφορές μεταξύ των εγκεφάλων ενηλίκων και εφήβων, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να κατονομάσουν τις εκφράσεις σε μια σειρά από πρόσωπα π.χ. για να αναγνωρίσουν τον φοβο. 100% των ενηλίκων το κατονόμασε σωστα ενώ το ίδιο έκανε μόνο το 50% των εφήβων. Αποτέλεσμα της κακής αναγνωσης των συναισθημάτων είναι η κακή επικοινωνία και η δημιουργία παρεξηγήσεων.


Όλα αυτά μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο εγκεφαλος των εφήβων ΔΕΝ ειναι ένας ενήλικος εγκέφαλος με λιγότερη εμπειρία. Η ωρίμανση είναι βιολογική όχι φυσιολογική. Ο εγκέφαλος των εφήβων είναι ευάλωτος στις επιπτώσεις του αλκοόλ, της έλλειψης ύπνου και της υπερευαισθητοποίησης. Έχει περισσότερες βέβαια συνάψεις που τον κάνουν να απορροφά πληροφορίες και να μαθαίνει γρηγορότερα αλλά είναι και πολύ πιο ευαίσθητος σε εξωτερικά ερεθίσματα όπως στρες και πίεση.


Οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι παρόλο που ο έφηβος τους μπορεί να φαίνεται πολύ ώριμο άτομο, δεν έχει επίγνωση του κινδύνου και των επιπτώσεων του όπως ένας ενήλικας. Έτσι, οι έφηβοι έχουν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε τροχαίο ατύχημα, τα 2/3 αυτών πιστεύουν ότι αν ενδώσουν σε πιέσεις της παρέας θα τους κανει πιο αποδεκτούς κοινωνικά και πιο δημοφιλείς, ενω΄9 στους 10 που εντοπίζουν περίπτωση διαδικτυακης παρενόχλησης (cyber bulling) δεν το αναφέρουν σε κανένα.


ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ:


-Κρατείστε ανοιχτή την επικοινωνία.

-Δωστε τις συμβουλές και την υποστηριξή σας χωρίς να γίνεστε επικριτικοί. (ΟΧΙ εμένα θα ακούς γιατί εσυ είσαι μικρός και δε ξερεις τι σου γίνεται..)

-Φροντίστε να συμμετεχετε στην ζωή του για να γνωρίζετε τους φίλους και γενικά τις επαφές του.

-Βάζετε υγιή όρια και ξεκαθαρες προσδοκίες (ΟΧΙ ομως : Θα δώσεις ιατρική γιατι εμείς στην οικογένεια βγαζουμε μόνο γιατρούς...).





 
 
 

Comments


  • Facebook B&W
  • Twitter B&W
  • Instagram B&W
 RECENT POSTS: 
 SEARCH BY TAGS: 
bottom of page