Πως να διαχειριστείτε την οργή ενός ναρκισσιστή.
- ΖΖ
- 23 Φεβ 2016
- διαβάστηκε 6 λεπτά

Η ναρκισσιστική οργή είναι μία από τις κλασικές συμπεριφορές του ναρκισσιστή. Τα περισσότερα θύματα ναρκισσιστών έχουν υποστεί σοβαρά ξεσπάσματα αυτής της οργής, όπως βίαιες σωματικές επιθέσεις, υστερία, ουρλιαχτά και λεκτική ή συναισθηματική κακοποίηση. Kαλύπτει ένα ευρύ φάσμα συμπεριφορών: από επιφυλακτικότητα ή ήπια ευερεθιστότητα μέχρι σοβαρές, σωματικές βίαιες επιθέσεις.
Ποιός όμως θεωρείται ότι πάσχει απο τη ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας συμφωνα με το Διαγνωστικό Εγχειρίδιο DSM5? Aυτός που συγκεντρώνει τουλάχιστον 5 από τα παρακάτω συμπτώματα:
Έχει φαντασιώσεις απεριόριστης επιτυχίας, δύναμης, ομορφιάς κτλ.
Θεωρεί τον εαυτό του/της ξεχωριστό και μοναδικό και πιστεύει πως οι μόνοι οι οποίοι μπορούν να τον/την καταλάβουν είναι άτομα που είναι επίσης ξεχωριστά.
Απαιτεί τον θαυμασμό των άλλων.
Αναμένει ξεχωριστή εξυπηρέτηση από τρίτους και απαιτεί όλοι να συμφωνούν αυτόματα με τις προσδοκίες του/της.
Είναι άτομο ιδιαίτερα χειριστικό το οποίο εκμεταλλεύεται τους άλλους με κάθε μέσο ώστε να επιτύχει το σκοπό του.
Δεν έχει ενσυναίσθηση απέναντι στα συναισθήματα των άλλων και γι’ αυτό αδυνατεί να τα κατανοήσει.
Είναι πολύ ζηλόφθονος με τους άλλους ή πιστεύει πως οι άλλοι είναι πολύ ζηλόφθονες απέναντί του/της.
Έχει έντονο αίσθημα υπεροψίας και μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του/της.
Είναι αλαζόνας και έχει υπεροπτική στάση απέναντι στους άλλους.Όπως γίνεται εμφανές, το κύριο χαρακτηριστικό του νάρκισσιστή είναι η αλαζονεία, το αίσθημα ανωτερότητας και η έλλειψη ενσυναίσθησης. Τα άτομα αυτά είναι ανίκανα να κατανοήσουν τα συναισθήματα των άλλων και δεν είναι λίγες οι φορές που θα φτάσουν να πληγώσουν ή ακόμη και να καταστρέψουν (π.χ. οικονομικά, κοινωνικά) τους ανθρώπους του περιβάλλοντός τους μόνο και μόνο για να καταφέρουν να πετύχουν τον στόχο τους. Οι ναρκισσιστές θεωρούν πως κοινωνικοί κανόνες που ακολουθούνται από όλους μας δεν ισχύουν για τους ίδιους καθώς ως “ξεχωριστά άτομα” απαιτούν να έχουν “ειδική μεταχείριση”.
Ένας ναρκισσιστής έχει συχνά μη ρεαλιστικές απαιτήσεις σχετικά με τα πιο κοντινά του πρόσωπα. Τα αιτήματα αυτά συχνά αμφισβητούνται από το σύντροφό τους, τα μέλη της οικογένειας, ή τους συνάδελφους. Το εύθραυστο "εγώ" του ναρκισσιστή δεν του επιτρέπει να ανεχθεί ποτέ να τον βρίσκουν λάθος ή να εκλαμβάνεται ως λίγος, κι έτσι απαντά με αισθήματα οργής και περιφρόνησης προς τον αμφισβητία. Αν προσβληθεί ή παραμερισθεί, το αντιλαμβάνεται ως κανονική επιθέση πάνω του και αντιδρά με οργή προς το εν λόγω πρόσωπο, προκειμένου να ανακτήσει αισθήματα ανωτερότητας και να μετριάσει την αυτοεκτίμηση του.
Τι είναι η «ναρκισσιστική οργή»;
Η «ναρκισσιστική οργή" είναι ένας όρος που επινοήθηκε το 1972 από τον Heinz Kohut. Συμβαίνει όταν ο ναρκισσιστής αντιλαμβάνεται ότι δέχεται προσωπικά "επίθεση" από κάποιον άλλο. Όταν η υπερβολική αίσθηση της αυτοαξίας ή αίσθηση του δικαιώματος του αμφισβητείται, συχνά οδηγεί στην οργή του. Είναι μια αντίδραση στην «ζημία»που έπαθε ο ναρκισσιστής, δηλαδή, μια αντιληπτή απειλή για την αυτοαξία ή την αυτοεκτίμησή του. Μπορεί να είναι είτε εκρηκτική είτε παθητική-επιθετική, αν και οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν αυτην του εκρηκτικού τύπου, με τον όρο «ναρκισσιστική οργή» με ξεσπάσματα λεκτικά, σωματικά, ή και τα δύο. Μια παθητική-επιθετική οργή εκδηλώνεται από τον ναρκισσιστή με απόσυρση σε μια μακρά, σκυθρωπή σιωπηλή αντιμετώπιση. Και οι δύο μορφές πάντως, αποτελούν μέσα για την τιμωρία του "δράστη". Επίσης, δεν είναι ασυνήθιστο να υπάρχει μια εκρηκτική οργή που ακολουθείται από την παθητική-επιθετική οργή (η σιωπηλή αντιμετώπιση).
Για τον Kohut, η ναρκισσιστική οργή μπορεί επίσης να σχετίζεαι με την ανάγκη των ναρκισσιστών για πλήρη έλεγχο του περιβάλλοντός τους, συμπεριλαμβανομένων της ανάγκης για εκδίκηση, για επανόρθωση ένος λάθους, ή για πρόκληση κακού με οποιονδήποτε τρόπο. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει αυτοπροστασία και διατήρηση, με την οργή να εξυπηρετεί την αποκατάσταση του αισθήματος της ασφάλειας και της εξουσίας με καταστροφή όσων είχαν απειλήσει τον ναρκισσιστή. Για την ναρκισσιστή, η οργή είναι δίκαια κατευθυνόμενη προς το πρόσωπο που τον μείωσε ή τον αμφισβήτησε. Για ένα παρατηρητή, η οργή αυτή είναι παράλογη και άδικη. Η έντονη οργή βλάπτει τη γνωστική τους ικανότητα, και ως εκ τούτου, αλλοιώνει την κρίση τους. Κατά τη διάρκεια της οργής είναι επιρρεπείς σε φωνές, παραμόρφωση των γεγονότων και αβάσιμες κατηγορίες. Υπάρχουν αρκετές διαφορές μεταξύ θυμού και ναρκισσιστική οργής.
Ο θυμός είναι μια φυσική αντίδραση σε ένα απογοητευτικό ή ενοχλητικό γεγονός. Ο θυμός προκύπτει από μια λογική αιτία και διαλύεται μετά την εκφραση του. Η ηφαιστειακή οργή που ο ναρκισσιστής νιώθει, είναι διαφορετική από τον θυμό που οι άνθρωποι συνήθως αισθάνονται αφού είναι είτε παράλογη είτε σοβαρά διογκωμένη (για παράδειγμα, σημαντική οργή ως αντίδραση σε μια ασήμαντη παρατήρηση ή ενέργεια).
Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε πρόκληση, διαφωνία ή ακόμα και ελαφρώς αρνητική παρατήρηση από άλλο άτομο θεωρείται κριτική, απόρριψη ή κοροϊδία.
Οι ναρκισσιστές αντιλαμβάνονται όλα αυτά ως μια εξωτερική επίθεση ή ολική προδοσία, και ξεκινάνε πόλεμο με το πρόσωπο που τολμά να το κάνει αυτό εναντίον τους. Μια απλή ελάχιστη "επίθεση", είναι ικανή να οδηγήσει σε φωνές, ουρλιαχτά, και παράλογες κατηγορίες εναντίον του προσώπου που είχει τέτοιες άθλιες προθέσεις και δράσεις.
Οι ναρκισσιστές χρησιμοποιούν "προβολές" κατά τη διάρκεια των θυμών τους. Κατηγορούν το θύμα τους ως εγωιστή, απερίσκεπτο, ζηλιάρη, ανέντιμο, ή ματαιόδοξο αλλά στην πραγματικότητα προβάλλουν τα δικά τους συναισθήματα της ανεπάρκειας σε αυτούς τους τομείς. Οι ναρκισσιστές μπορεί συχνά, να έρχονται οι ίδιοι σε αντίθεση με τον εαυτό τους. Κάποιες φορές ισχυρίζονται ότι είπαν κάτι που στην πραγματικότητα δεν λένε, κατηγορώντας το θύμα οτι δεν τους ακούει. Ή λένε πραγματικά κάτι, αλλά ισχυρίζονται ότι ποτέ δεν το είπαν.
Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε 1. Μην απαντάτε.
Εάν αντιδράσετε με κάποιο τρόπο στην οργή τους, θα συνεχίσει να κλιμακώνεται. Δεν μπορείτε ποτέ να «κερδίσετε» ένα επιχείρημα με ένα ναρκισσιστή, επειδή από τη φύση τους είναι παράλογοι. Αν σας ακολουθήσουν για να διατηρήσουν την προφορικά επίθεση εναντίον σας, απλά ακούστε τους μέχρι να τα βγάλουν όλα προς τα έξω. Μην προσπαθήσετε να τους πείσετε με προφορικό λόγο. Αν υπάρχει κλιμάκωση που μοιάζει να καταλήγει σε βία, φύγετε μακριά. 2. Μην οργιστείτε με τη σειρά σας.
Σχεδόν κάθε απάντηση που δίνετε -άλλη από απόλυτη συμφωνία με αυτό που λέει ο ναρκισσιστής- θα ρίξει λάδι στη φωτιά. 3. Μη πιστέψετε ότι οτιδήποτε λέτε ή δεν λέτε, κάνετε ή δεν κάνετε, θα αλλάξει το πρόσωπο ή την κατάσταση. 4. Μην προσπαθήσετε να χρησιμοποιήσετε τη λογική ή τον λόγο, καθώς αυτό θα παρατείνει απλώς την φιλονικία. Δεν υπάρχει χώρος για τη γνώμη σας ή την άποψη σας. Προσπαθώντας να εξηγήσετε περαιτέρω κάτι, απλά τροφοδοτείτε τη φωτιά και επιμηκύνετε την αντιπαράθεση.
Συμβουλές για την αντιμετώπιση της οργής Αν ο ναρκισσιστής σας μαίνεται, τότε τραυματίσατε την αυτοεκτίμησή του. Τίποτα δεν θα του φέρει ανακούφιση μέχρι να τιμωρηθείτε για την εν λόγω πράξη. Η τιμωρία μπορεί να περιλαμβάνει ουρλιαχτά, στόμφο, λεκτική ή συναισθηματική κακοποίηση, και μπορεί ακόμη και να κλιμακωθεί σε σωματική βία. Ανάλογα με την κατάσταση και τη σχέση, μπορεί να καταδιώκεστε, παρενοχλείστε, κακοποιείστε ή ακόμη και να δέχεστε επίθεση, μέχρι εκείνος να νιώσει ότι έχετε υποφέρει αρκετά που τον πληγώσατε . Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι καλύτερα είτε να επιτρέψετε στον ναρκισσιστή να εκτονώσει το θυμό του είτε να το βάλετε στα πόδια. Είναι σημαντικό να διαλέξετε εσείς τι μάχη θα δώσετε με ένα ναρκισσιστή και να περιμένετε για ένα διάστημα όπου υπάρχει μια καλύτερη πιθανότητα ο ναρκισσιστής να ακούσει τη γνώμη σας, αντί να ανταποκριθείτε αυθόρμητα κατά τη διάρκεια της μανίας του. Πώς μπορώ να αποφύγω την οργή του ναρκισσιστή;
1. Απομακρυνθείτε, και και κρατείστε φυσική απόσταση από αυτόν, φύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο πιο μακριά. Στη συνέχεια, αγνοήστε όλες τις προσπάθειες που καταβάλλει με οποιαδήποτε μορφή ή τρόπο, για να επικοινωνήσει ή να συνδεθεί μαζί σας. Μπορεί να δοκιμάσει να χρησιμοποιήσει ένα τρίτο άτομο ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μην υποχωρήσετε. Είναι εξπέρ στην τοποθέτηση κατάλληλου δολώματος για να σας βάλει στο "αγκίστρι" του.. 2. Εάν δεν μπορείτε να φύγετε, ή επιλέγετε να μην φύγετε, εδώ είναι μερικές συμβουλές για την αντιμετώπισή του: Βάλτε τα όρια σας. Δηλώστε σταθερά τα όριά σας και στη συνέχεια να φύγετε από το δωμάτιο, από το αυτοκίνητο, περπατείστε όσο πιο μακριά αν είναι δυνατόν.
Παράδειγμα: «Δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο ή να του μιλάει κάποιος με αυτόν τον τρόπο. Θα σου μιλήσω ευχαρίστως γι 'αυτό όταν θα είσαι πιο ήρεμος." Μπορεί να σας ακολουθήσει, ουρλιάζοντας συνεχώς, αλλά μείνετε σταθεροί στα όρια που έχετε βάλει. Αν το κάνετε αυτό με συνέπεια, θα μάθει ότι οι επιθέσεις οργής του δεν πιάνουν με σας. 3. Μάθετε να είστε ήρεμοι για τη δική σας ευεξία. Ο διαλογισμός είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να επιβραδύνει την αναπνοή σας, τις φευγαλέες σκέψεις και αγωνίες. Δημιουργεί επίσης μια αίσθηση της απόσπασης από το ναρκισσιστικό δράμα. Εάν δεν μπορείτε να κρατήσετε σε απόσταση τον εαυτό σας σωματικά, μπορείτε να κρατήσετε απόσταση σε διανοητικό και συναισθηματικό επίπεδο. 4. Μάθετε να μην αντιδράτε υπερβολικά στην οργή του ναρκισσιστή. Αυτό είναι ό, τι αυτός / αυτή θέλει να κάνετε. Η δράση της «μη δράσης» είναι ισχυρή για την οργή του και σας βοηθά να έχετε τον έλεγχο της κατάστασης. 5. Αποδεχτείτε την οπτική του ναρκισσιστή προς το παρόν. Κάντε πίσω χωρίς αυτό να είναι προφανές (αυτό θα τον εξαγριώσει παραπάνω) και μπορείτε να εκτονώσετε την οργή του συμφωνώντας με τα βασικά σημεία για τη λίγο- μέχρι να βρεθεί πιο ήρεμη στιγμή όπου μπορείτε πραγματικά να συζητήσετε το θέμα. Προσπαθήστε να καταλάβετε τη νοοτροπία του θυμωμένου ατόμου (τους βλέπει όλους σαν να θέλουν το κακό του, ο ίδιος αισθάνεται ανασφαλής, κλπ). 6. Δημιουργείστε απόσταση. Απομακρυνθείτε σωματικά από το δράμα με τη μετάβαση σε ένα άλλο δωμάτιο, το γραφείο, έξω ή στο αυτοκίνητο. 7. Μιλήστε απαλά, χωρίς απειλή ή πρόκληση. 8. Ζητήστε χρόνο να σκεφτείτε τι λέει ή να προσπαθήστε να καταλήξετε σε μια λύση win-win. Θυμηθείτε ότι η οργή δεν είναι για σας, αφορά τον ίδιο τον ναρκισσιστή. Δεν έχει σημασία πόσο σας κατηγορεί, να θυμάστε γιατί μαίνεται. Αφορά αυτόν και τις αντιλήψεις του. Τα πάντα είναι πάντα σχετικά με το ναρκισσιστή. Όταν μπορείτε να λειτουργείτε από αυτή την άποψη, είναι πιο εύκολο να διαχειριστείτε την οργή ή και άλλα ζητήματα που προκύπτουν στη σχέση σας με έναν ναρκισσιστή.
ΠΗΓΗ:http://thenarcissisticlife.com/how-to-deal-with-narcissistic-rage/
Comments